Muzium Kota Johor Lama merupakan sebuah muzium yang diletakkan di bawah pentadbiran Jabatan Muzium Malaysia (Wilayah Selatan). Pembinaan muzium ini bermula pada bulan Ogos 2004 dan siap sepenuhnya pada bulan Februari 2007. Muzium ini mula dibuka kepada umum pada bulan Oktober 2007. Rekabentuk bangunan muzium ini bercirikan bentuk rumah tradisional. Muzium ini merupakan satu-satunya muzium yang dibangunkan secara 'insitu' di suatu kawasan yang pernah melakar sejarah penting dalam perkembangan sejarah negara. 14 minit dari Felda Air Tawar 1, muzium ini merupakan salah satu destinasi harus dilawati apabila anda ke Kota Tinggi.

 

Lotus Desaru Beach Resort

 

Kota Tinggi juga terkenal dengan pantai yang bersih dan menarik iaitu Pantai desaru.Desaru juga terdapat beberapa tempat penginapan  daripada harga yang berpatutan. Desaru juga adalah salah satu tempat peranginan yang terkenal di Malaysia "Desaru" bermaksud "Kampung Of Casuarinas" atau telapak tangan. Perkataan "desa" yang bermaksud kampung dan "Ru" adalah nama tempatan untuk Casuarinas. Walaupun Desaru mungkin tidak terpencil seperti dulu, atau sebagai tidak dipopulasikan, masih terdapat sifat murni dan tidak jelas tentang tempat itu.

Perjalanan anada akan lebih selesa dan menjadi mudah dengan adanya lebuh raya yang telah dibina untuk keselesaan tetamu dari mana saja dengan menggunakan laluan Senai Desaru Highway (E22) sepanjang perjalanan ke Lotus Desaru Beach Resort and Spa.
 
Untuk pertanyaan lanjut boleh menghubungi +607 - 884 - 2800.