Latar Belakang

Merupakan seorang pelajar Giatmara Felda Air Tawar 2, Kota Tinggi, yang ingin meningkatkan kemahiran dalam penggunaan ICT. Hal ini kerana, pelajar ini  perlu menggunakan komputer disetiap tugasan pembelajaran.

 

Sebelum Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Tidak mahir menggunakan Microsoft Office.

 

Selepas Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Sudah tahu cara menggunakan Microsoft Office terutamanya dalam penggunaan Words. Pelajar ini semakin pantas menaip dalam menyelesaikan tugasan yang diberi. Selain itu, pelajar ini juga sudah tahu menggunakan email dengan baik.

 

NAMA : NORSYUHADAH BINTI KASIM
UMUR : 39 TAHUN
AHLI : 2017

Latar belakang

merupakan peniaga yang berniaga secara kecil-kecilan bermula dengan mengambil tempahan dalam kuantiti yang kecil. beliau berniaga bersama suaminya.

 

Sebelum penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Promosi berkenaan perniagaan agak sedikit. Beliau menjual Roti John dan ABC. Tetapi tidak ramai yang mengetahui perniagaannya itu. Perniagaannya hanya diketahui oleh kenalan rapat dan penduduk sekitarnya.

 

Selepas penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Pengetahuan dalam ICT telah meningkat lagi perniagaan  beliau secara meluas. Kini perniagaannya telah mendapat tempat dihati para pelanggan. Perniagaan semakin mendapat sambutan kerana beliau kerap membuat promosi di media sosial seperti facebook dan whatsapp. Beliau juga menyediakan perkhidmatan pernghantaran makanan kepada pelanggan-pelanggannya.

NAMA : NURATIKA NATASHA MOHD SALLEH
UMUR : 19 TAHUN
AHLI : 2017

Latar Belakang

Merupakan peniaga muda ayng bergiat aktif dalam perniagaan dengan menjual pelbagai jenis makanan sejak tahun 2016. Perniagaan ini merupakan perniagaan keluarga dan beliau telah mengambil alih setelah tamat SPM.

 

Sebelum Penggunaan ICT/Penglibatan PI

Promosi berkenaan perniagaan agak sedikit. Perniagaan hanya diketahui oleh kenalan rapat dan penduduk sekitarnya.

 

Selepas Penggunaan ICT/Penglibatan PI

Kini perniagaan smakin mendapat sambutan kerana beliau kerap membuat promosi di media sosial seperti facebook dan whatsapp.

NAMA : PUAN NORLIZA
UMUR : 38 TAHUN
AHLI : 2016

Latar Belakang

Merupakan peniaga yang mula bergiat aktif dalam perniagaan kecil-kecilan sejak tahun 2017.

 

Sebelum Penggunaan ICT/ Penglibat PI

Promosi berkenaan perniagaan agak sedikit dan tidak diketahui oleh penduduk setempat. Beliau menjual Wastern Food seperti Chicken Chop, Ayam Gunting dan Ice Blend dengan pelbagai perisa dihadapan rumahnya.

 

Selepas Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Kemudahan ICT  di PI telah membantu Norliza meningkatkan lagi promosi perniagaannya. Perniagaannya mula mendapat perhatian oleh orang ramai termasuklah penduduk diluar kawasan Felda Air Tawar 1.  Beliau kerap membuat promosi di media sosial seperti Whatsapp dan Facebook.

NAMA : PN NORDIANA BT YUSOF
UMUR : 40 TAHUN
AHLI : -

 

Latar belakang

Puan Nordiana usahawan makanan kuih kapit,kek dan roti

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Puan Rozita merupakan usahawan kecil yang memulakan perniagaan secara kecil-kecilan dan mula secara kecil-kecilan di rumah dengan menghasilkan popcorn sahaja. Sehingga kini telah pun memperbanyakkan jenis produk kuih kapit, kek dan roti

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Sedar akan kaedah pemasaran semasa, beliau hadir ke PI Felda Air Tawar 1 bagi mempelajari teknik pamasaran yang terkini. Beliau mempelajari mempromosi melalui laman sosial dapat belajar mempromosikan yang terkini melalui Internet dan bercadang mengembangkan lagi perniagaan.