NAMA : SITI MUNIRAH BT KHAIRUL ASHFAR
UMUR : 22 TAHUN
AHLI : 2017

 

Latar Belakang

Merupakan peniaga muda yang mula bergiat aktif dalam perniagaan kuih raya sejak tahun 2017.

 

Sebelum Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Promosi berkenaan perniagaan agak sedikit dan perlahan. Beliau menjual kuih raya pada bulan ramadhan serta memhasilkan roti homemade pada hari biasa. Tetapi tidak ramai yang mengetahui perniagaan rotinya. Perniagaan hanya diketahui oleh rakan-rakan rapat dan jiran tertangga sahaja.

 

Selepas Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Membantu menjana ekonomi dan mempromosikan perniagaan dengan lebih luas. Jika dahulu hanya menjual Roti Homemade dikalangan rakan-rakan rapat dan rumah ke rumah, kini perniagaan semakin mendapat sambutan kerana beliau kerap membuat promosi di Media Sosial. 

 

NAMA : NURUL SYAZWINA BINTI KHARYUS SHAKIRIN
UMUR : 18 TAHUN
AHLI : NOVEMBER 2018

 

Latar Belakang

Merupakan seorang pelajar lepasan SPM yang ingin meningkatkan kemahiran dalam penggunaan ICT

 

Sebelum Penggunaan ICT/Penglibatan PI

Tidak tahu dan tidak mahir menggunakan Microsoft Office

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PI

Sudah tahu cara menggunakan Microsoft Office terutama dalam penggunaan Words, semakin pantas menaip dalam menyelesaikan tugasan yang diberi. Selain itu, beliau juga sudah tahu membuat resume serta surat rasmi untuk kegunaan permohonan pekerjaan. 

 

NAMA : SITI AMANAH BINTI SIDEK (KEREPEK UMMI)
UMUR : 55 TAHUN
AHLI : -

Latar Belakang

Memulakan perniagaan sejak awal tahun 1980an sehingga kini. Pada mulanya sekadar minat dan mencuba sahaja tetapi sudah menjadi perniagaan keluarga turun temurun.

 

Sebelum Penggunaan ICT/Penglibatan PI

Tiada asas penggunaan ICT serta kurang promosi perniagaannya

 

Selepas Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Lebih mengetahui menggunakan komputer dengan lebih baik. Malah, telah menggunakan media sosial untuk mempromosikan kerepeknya.

NAMA : RABIATUL ADAWIYAH
UMUR : 33 TAHUN
AHLI : 2014

Latar Belakang

Merupakan anak kepada usahawan IKS (perniagaan kerepek). Beliau sering membantu ibunya dalam menghasilkan kerepek di kampung Felda Air Tawar 1 iaitu Perusahaan Ummi. Kemudian Beliau menghadiri kelas membuat kek dan mula beniaga kek secara kecil-kecilan.

 

Sebelum Penggunaan ICT/ penglibatan PI

Promosi berkenaan perniagaan agak sedikit, tempahan kek juga tidak mendapat sambutan berikutan kekurangan promosi dan lokasi yang tidak sesuai.

 

Selepas Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Membantu menjana ekonomi dan mempromosikan perniagaan dengan lebih luas. Jika dahulu hanya di sekitar gugusan Air Tawar, kini perniagaan berkembang ke seluruh daerah Kota Tinggi. Pihak PI Felda Air Tawar 1 turut membantu mempromosikan perniagaan dan membuka peluang kepada pihak kami untuk mengadakan kelas latihan usahawan (membuat kek) di premis PI.