NAMA : PUAN NORLIZA
UMUR : 38 TAHUN
AHLI : 2016

Latar Belakang

Merupakan peniaga yang mula bergiat aktif dalam perniagaan kecil-kecilan sejak tahun 2017.

 

Sebelum Penggunaan ICT/ Penglibat PI

Promosi berkenaan perniagaan agak sedikit dan tidak diketahui oleh penduduk setempat. Beliau menjual Wastern Food seperti Chicken Chop, Ayam Gunting dan Ice Blend dengan pelbagai perisa dihadapan rumahnya.

 

Selepas Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Kemudahan ICT  di PI telah membantu Norliza meningkatkan lagi promosi perniagaannya. Perniagaannya mula mendapat perhatian oleh orang ramai termasuklah penduduk diluar kawasan Felda Air Tawar 1.  Beliau kerap membuat promosi di media sosial seperti Whatsapp dan Facebook.

NAMA : NURATIKA NATASHA MOHD SALLEH
UMUR : 19 TAHUN
AHLI : 2017

Latar Belakang

Merupakan peniaga muda ayng bergiat aktif dalam perniagaan dengan menjual pelbagai jenis makanan sejak tahun 2016. Perniagaan ini merupakan perniagaan keluarga dan beliau telah mengambil alih setelah tamat SPM.

 

Sebelum Penggunaan ICT/Penglibatan PI

Promosi berkenaan perniagaan agak sedikit. Perniagaan hanya diketahui oleh kenalan rapat dan penduduk sekitarnya.

 

Selepas Penggunaan ICT/Penglibatan PI

Kini perniagaan smakin mendapat sambutan kerana beliau kerap membuat promosi di media sosial seperti facebook dan whatsapp.

Latar Belakang

Merupakan peniaga muda yang mula bergiat aktif dalam perniagaan kecil iaitu dropship minyak wangi sejak tahun 2016

 

Sebelum Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Promosi berkenaan perniagaan agak sedikit. Malah perniagaan minya wanginya tidak diketahui oleh ramai orang. Perniagaan hanya diketahui oleh rakan-rakan rapat dan jiran-jiran sahaja.

 

Selepas Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Membantu menjana ekonomi dan mempromosikan perniagaan dengan lebih meluas. Jika dahulu hanya menjual minyak dikalangan rakan rapat, kini perniagaan semakin mendapat sambutan kerana beliau kerap membuat promosi di Media Sosial seperti Facebook dan Whatsapp.

NAMA : PN NORDIANA BT YUSOF
UMUR : 40 TAHUN
AHLI : -

 

Latar belakang

Puan Nordiana usahawan makanan kuih kapit,kek dan roti

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Puan Rozita merupakan usahawan kecil yang memulakan perniagaan secara kecil-kecilan dan mula secara kecil-kecilan di rumah dengan menghasilkan popcorn sahaja. Sehingga kini telah pun memperbanyakkan jenis produk kuih kapit, kek dan roti

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Sedar akan kaedah pemasaran semasa, beliau hadir ke PI Felda Air Tawar 1 bagi mempelajari teknik pamasaran yang terkini. Beliau mempelajari mempromosi melalui laman sosial dapat belajar mempromosikan yang terkini melalui Internet dan bercadang mengembangkan lagi perniagaan.

 

Latar Belakang

Merupakan seorang pelajar lepasan SPM yang ingin meningkatkan kemahiran dalam penggunaan ICT

 

Sebelum penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Tidak tahu cara yang betul menggunakan fungsi komputer dan Microsoft Office

 

Selepas Penggunaan ICT/ Penglibatan PI

Sudah tahu cara menggunakan komputer dengan baik dan mahir menggunakan Microsoft Office terutamanya dalam penggunaan Word. Beliau semakin pantas menaip dan menyelesaikan tugasan yang diberikan. Selain itu, beliau juga sudah tahu menghasilkan resume untuk kegunaan memohon pekerjaan.